Wiki Loves Monuments 2018 – Dalarna

Jag har i en tidigare post tagit upp mina tankar kring Wiki Loves Monuments 2018 i Sverige. För att få lite mer anknytning till bloggens egentliga syfte tänkte jag ta upp lite om hur Dalarna är representerat i tävlingen.

Med verktyget PetScan har jag fått fram att 69 bilder har dalamotiv, varav 15 från Hedemora kommun (tagna av mig och Anja Hedqvist – en välkommen återvändare till tävlingen). De övriga bilderna är tagna av Axel Pettersson , Arild Vågen, användaren ”Magpos” och användaren ”Per Falun”. Att inte fler har deltagit är lite synd, men inget att oja sig över – det är väldigt likt förra årets resultat med 73 bilder och fem deltagare. Magpos och Per Falun är helt nya användare i år, där den förra totalt har fått upp 21 bilder (från olika län) och den senare 1. Jag hoppas att de fått smak för Wikimedia Commons och stannar kvar!

Något jag får ta tag i när jag har tid och kommer ihåg det är att koordinatsätta dalabilderna. Tyvärr är de flesta av fotona utan koordinater, även bland mina egna. Detta är en ofta förbisedd men viktig sak för bilder. Detta inte bara för att underlätta exempelvis en överblick av var bilder är tagna eller ge tips om resmål, utan också ur arkivsynpunkt. Om en plats förändras eller behöver jämföras mellan olika år – eller för att ta reda på om bilden verkligen är från en angiven plats – är det en stor fördel med koordinater.

1280px-Hedemora_kyrka_2017-08-04_08

En deltagande bild med koordinater: interiören av Hedemora kyrka. Calle Eklund, cc-by-sa 4.0

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: