Tankar om Wiki Loves Monuments i Sverige 2018

Jag tänkte dela med mig av några tankar kring Wiki Loves Monuments i Sverige 2018.

Min första reflektion är antalet deltagande bilder. Den dalande trenden fortsätter även i år. 1 359 bilder laddades upp (sedan brukar några strykas, som exempelvis inte föreställer objekt som ingår i tävlingen). Detta kan jämföras med fjolårets 1 407 bilder, och i fallande ordning 2 332, 2 850, 2 184, 4 030, 3 328 och slutligen 5 132 år 2011, det första året Sverige var med. Att 67 personer deltagit i år, varav 33 är helt nya användare, är ändå kul och ett tecken på att det finns en vilja att bidra med fri kunskap åt världen.

En sak jag också slås av är kvaliteten på uppladdningarna. Att olika bra kameror har använts stör mig inte så mycket, var och en jobbar efter sina förutsättningar. Jag blir själaglad när någon med en enkel kamera eller någon som har använt sin mobiltelefon ställer upp. Nej, det jag menar är lättja. Två eller flera bilder på samma motiv ur samma eller nästan samma vinkel gagnar varken fotograf eller betraktare. Suddiga bilder (ibland sammanfallande med föregående punkt) är inte till mycken nytta ens för arkivändamål, och när bilder som inte ens roterats dyker upp i bildspelet jag använt för att titta (det finns en sån funktion på Wikimedia Commons) börjar det bli farsartat. Några har dock tagit tävlingen på allvar, all heder åt dem – och tack och lov att det finns några bilder som vi inte behöver skämmas för att visa resten av världen.

Min egen insats då? Med tanke på att kameran inte blivit använd så mycket i år och jag inte haft så stor möjlighet att sitta vid min dator tycker jag ändå att det var kul att jag fick upp 18 bilder, både gamla och nytagna. Jag har fler råfiler som jag inte har hunnit bildbehandla, men dessa får jag antingen ladda upp utom tävlan senare eller vänta till nästa år med. Att fotografera är som att spela ett instrument, och då jag inte “övat” så mycket i år tror jag inte att jag har så stor chans att vinna – men att ha bidragit till att en lista över fornminnen fått fler bilder ger en skön känsla. Jag ska väl dock inte sticka under stol med att jag genom åren har haft en varierande syn på kvalitet, och tycker fortfarande att en bild (oftast) är bättre än ingen bild för att täcka kunskapsluckor.

Vad var bäst då? Jag har valt ut tre favoriter ur var och en av de olika tävlingskategorierna. Det ska bli kul att jämföra med juryns val när de har bestämt sig. På sidan finns även en länk till samtliga bilder, så att du kan bilda dig en egen uppfattning. https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Vivo/WLM2018

Här är några av mina 15 favoritbilder

  1. Badborstar på Sätra Brunns kurort. Foto: Gustav Lundin, CC-BY-SA-4.0
  2. Vaxholms kastell. Foto: Kateryna Baiduzha, CC-BY-SA-4.0
  3. Yttra Berg odlingsområde i Gällared, Halland. Foto: Lars Lundqvist, CC-BY-SA-4.0
  4. Asta af Smögen. Foto: Erlend Bjørtvedt, CC-BY-SA-4.0
  5. Växjö domkyrka. Foto: Jopparn, CC-BY-SA-4.0

Detta bildspel kräver JavaScript.

En kommentar

  1. […] har i en tidigare post tagit upp mina tankar kring Wiki Loves Monuments 2018 i Sverige. För att få lite mer anknytning […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: