Slå mynt av hänvisningar

Så fick jag tummen ur och gjorde en egen Wikipediaartikel åt myntet dalklipping (tidigare hamnade läsaren på artikeln klipping). Detta var Gustav Vasas första mynt, och platsen i Hedemora myntverket låg på sägs vara ungefär där Myntparken har anlagts.

Nu tänkte jag nämna något fiffigt. På informationsskylten i Myntparken sitter, liksom på resten av Kulturpromenad Hedemora, en QRpedia-kod. Denna leder till Wikipediaartikeln om Dalklipping. Vänta, dalklipping hade väl precis fått en artikel? Här kommer det fina in, som jag hoppas kan inspirera någon som funderar på att använda QRpedia. Det går nämligen lika bra att styra koden till en omdirigeringssida som till en artikel. När denna omdirigeringssida sedan görs om till en riktig artikel styr förstås koden fortfarande till samma webbadress som förut.

När jag föreläser brukar jag trycka på att Wikipedia aldrig blir färdigt, det kommer alltid finnas nya saker att skriva. Wikipedia är alltid under uppbyggnad, och därför är det en stor styrka att möjligheten att hänvisa till ett övergripande uppslagsord finns. Vill du ha en kod till den ännu ej existerande artikeln om kamskivlingar, gör en omdirigeringssida till flugsvampar så länge. Lokala hembygdsgården? Omdirigera till artikeln om orten eller socknen tills någon tar sig tid att skriva.

Kom gärna till Myntparken och betrakta den möjligt historiska plats där Gustav Vasas första mynt slogs. Runt den finns flera byggnadsminnen (på bilden syns Perssonska gården), något du kan ha nytta av om du vill vara med i fototävlingen Wiki Loves Monuments. Eller så gör du en omdirigeringssida på Wikipedia och testar att göra en QRpedia-kod.

Myntparken_Hedemora_2017-07-27

Myntparken. Foto: Calle Eklund, cc-by-sa 4.0.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: