Imorgon torsdag, 6 april 2016, ska jag (Calle) hålla ett kort föredrag om [[Wiki]]projekt Hedemora på Digikult i Göteborg. Jag gör en liten bloggpost nu, dels för alla er som inte kan närvara, dels för er som ska närvara, så ni har chansen att förbereda eventuella frågor. Det jag skriver här kommer inte vara mina exakta ord, vissa bitar kan komma att bli kortare och andra längre.
Introduktion. En av de viktigaste sakerna för att förstå mitt föredrag är QRpedia, så jag kommer först ge en liten briefing om det, liksom lite om Wikipedias styrkor i sammanhanget. Dessutom kommer jag berätta var Hedemora ligger och några förutsättningar kommunen har.
Projektets bakgrund. Efter att ha skrivit en del om Hedemora med omnejd, anordnat bergslagssafaris och gjort en lokal tävling i anslutning till Wiki Loves Monuments fick jag läsa om MonmouthpediA och senare om UmepediA. Båda dessa hade en mycket stor ansats, med många deltagare och stöd från stora aktörer. Jag började tänka från andra hållet: Går det att börja som ett litet projekt för att visa upp Hedemora, där problem löses allt eftersom de dyker upp och göra ett löst ramverk som det går att bygga vidare på?
Då jag är intresserad av bygdens historia har jag lagt märke till att många potentiella besöksmål inte förmedlas till turister (och kommuninvånare). Skulle QRpedia kunna vara ett sätt att komplettera turistbroschyrerna, kanske kunde QRpedia även ge geocachare information om vad det är för en plats de är på? Jag luftade idéerna på Facebook, och tillsammans med en kontakt jag har på Hedemora Näringsliv gjordes en aktivitetsserie om ”alternativ turism” tre helger på sommaren 2013. Dessa var geocaching med en engagerad geochare, en fotopromenad för att uppmärksamma detaljer i stadsbilden, och en QR-kodsvandring. På olika platser i stadskärnan visade jag QR-koder generellt och dess användningsområden. Detta var inte bara QRpedia, utan även andra användningsområden, såsom en busstidtabell vid en hållplats och en musikvideo med gruppen Hökartorget vid torget Hökartorget. Den 7 september samma år hade jag en monter på mässan Träffa Hedemora där jag dels visade hur Wikipedia fungerar, dels presenterade idéerna med ett projekt för att visa upp Hedemora för omvärlden. Den årliga Kulturnatten inföll samma kväll, där samma promenadupplägg som i juli genomfördes. På båda dessa promenader kom det endast en deltagare, men ett frö var sått.
Exemplet Teaterladan. I mars 2014 hade jag ett möte inbokat med Hedemora kommun, då de ändå skulle byta ut sina skyltar i Kulturpromenad Hedemora. Där skulle jag presentera mina idéer, och jag fick en tanke: Vad vore bättre för att visa Wikipedias styrka än att ge exempel på vad gemensamma krafter kan åstadkomma? Jag valde Teaterladan, som är byggnadsminne och välbesökt på somrarna. Jag hade skrivit om den på svenska, [edit] och sedan ett par månader på engelska [/edit] och en person från Helsingfors på finska. [edit] Jag frågade slutet av februari [/edit] om hjälp på sociala medier och Wikipedias centrala samlingspunkt Bybrunnen. Resultatet blev över förväntan. Från två tre språk till 12 på en och en halv vecka. Efter mötet blev inte bara kommunen intresserad, utan även Husbyringen, och vi började prata om det i Föreningen Hedemora Gammelgård, där jag är ledamot.

Teaterladan, Hedemora. Foto: Xauxa (Håkan Svensson), cc-by-sa 3.0
Invigning av koder. De ursprungliga koderna var utskrivna på papper, laminerade med tejp och sattes upp vid varje visning. I september 2014 kom den första permanenta QRpedia-koden upp, på Husbyringens och Länsstyrelsens informationstavla vid Rällingsbergs gruvor. Det var inte bara den första i kommunen utan den första i Sverige söder om Umeå. Inne i centralorten jobbade kommunen på sitt projekt och på Hedemora gammelgård fick vi ett samarbete med Wikimedia Sverige, som resulterade i att de fullt ut sponsrade våra nya QRpedia-skyltar. På sommaren 2015 invigdes Hedemora gammelgårds skyltar i samband med gårdens 100-årsjubileum, och på hösten satte kommunen upp sina.
Framtiden då? Detta projekt har inte bara som mål att ge turistinformation. Två minst lika viktiga bitar är att för det första engagera invånarna i sin kommun och för det andra att ge dem en relation till kommunen – både de som är födda i den och de som flyttat dit. Tänk att få information om vad det är för ett hus man tittar på, inte bara på svenska, utan kanske på engelska, somaliska eller ryska. Tänk att veta att det jag skriver är till nytta för någon annan. För att projektet ska vara till någon nytta krävs därför att det växer. Detta kan både göras genom ideella och kommunala insatser, såsom studiecirklar, ungdomsaktiviteter och skapande av internationella kontakter. En möjlighet som diskuterats är om det går att inkludera projektet i språkundervisning, till exempel SFI. På Wikipedia går det att se vem som har skrivit in vad, vilket gör systemet till ett ypperligt verktyg för skoluppgifter.
Något som är viktigt för att få riktig nytta av koderna är att det går att läsa dem utan att behöva stå för egen internetuppkoppling till sin mobil eller surfplatta. Många saknar sådan, och med ett utländskt abonnemang kostar det mycket pengar. På flera orter finns gratis wifi i olika former, antingen kommunalt eller som i fallet Umeå, där Umeå Energi tillhandahåller gratis internet specifikt för Wikipedia.
[…] blog post is at some extent based on the introduction in Swedish to my Digikult talk about QRpedia in Hedemora, Dalarna/Dalecarlia as a tool for tourism, […]