Resultat av tävlingen Hedemora II

Under vecka 7 2016 genomfördes tävlingen ”Veckans tävling: Hedemora IIWikipedia, med syfte att förbättra artiklarna om Kulturpromenad Hedemora. Resultatet i tävlingen blev följande: Jopparn 226 poäng, Ainali 160 p, Nordelch 59 p, Frisko 16 p och Matanb 14 p. Ainali utökade på två språk och vann därmed kategorin ”flest språk”.

Gamla_järnhandeln_Hedemora_2012-03-16

Men vad blev då resultatet av tävlingen? För oinsatta: Kulturpromenad Hedemora är en serie skyltar med turistinformation, som vid moderniseringen 2015 även kompletterades med QRpedia. För att QRpedia ska fungera krävs att det finns information på Wikipedia, och då måste ju någon skriva den.

Det som hände i och med denna tävling var att tre nya artiklar skapades: Gamla apoteket på tyska samt Järnhandelns hus och Stadshotellet på engelska. På latin lades två länkar till på Teaterladan. Den största mängden inkomna bidrag handlade dock om tillägg av källor, en mycket viktig bit för tillförlitligheten i artiklar. Totalt lades 14 nya källor till i artiklarna på svenska. Tänk vad allt detta gör för Kulturpromenad Hedemora, och staden som en turist- och mångfaldsort. Då Hedemora kommun tar emot ett stort antal asylsökande blir möjligheten att få kompletterande information om byggnader etc på andra språk än svenska viktigt för att lära känna bygden och kanske välja att stanna kvar.

Eftersom Wikipedia byggs på av frivilliga finns det stora möjligheter att utöka de delar av uppslagsverket som handlar om Hedemora kommun. Kanske i studiecirklar, kanske i SFI. Ett par saker som skiljer Projekt Hedemora från Umepedia, som också är ett QRpedia-projekt är storleken och ingången på problemlösningen. Umepedia har samlat starka aktörer (såsom Umeå universitet och Riksantikvarieämbetet) och gjort noggranna prioriteringslistor som betats av. [Wiki]projekt Hedemora har istället ett underifrånperspektiv. Det är för närvarande mestadels ett småskaligt enmansprojekt med omgivande nätverk, som skapar artiklar, bidrar med bilder och hittar lösningar på problem allt eftersom de dyker upp. Med finansiering och hjälp från Wikimedia Sverige och Hedemora kommun växer projektet bit för bit. Projektet är även en del av Hedemorakultur.se, en förening för samverkan av kultur i kommunen. På lite sikt hoppas jag att fler kommer in i projektet, som kommer hållas i form av ett löst nätverk där ingen ska behöva känna press att prestera. För att ta två av mina favoritmetaforer: ”I en motor behövs både stora och små kuggar” och ”there is no I in team – but in a steam engine there are both”.

Jag vill slutligen rekommendera att läsa Wikimedia Sveriges bloggpost om Umepedia, som kan ge lite nya idéer och perspektiv (bland annat går det att läsa att Umeå Energi erbjuder gratis WiFi för Wikipedia-artiklar).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: