Projekt Hedemora

Sommaren 2013 lanserades ett så kallat Wikiprojekt med namnet Projekt Hedemora. Delar av det presenterades sedan på mässan Träffa Dalarna i Hedemoras kommunhus Tjädernhuset i september. Under sommaren och hösten genomfördes två QR-promenader, vilka till stor del byggde på konceptet QRpedia.

Teaterladan, Hedemora. Foto: Xauxa (Håkan Svensson), cc-by-sa 3.0 Läs om det lyckade exemplet Teaterladan.

Teaterladan, Hedemora. Foto: Xauxa (Håkan Svensson), cc-by-sa 3.0
Läs om det lyckade exemplet Teaterladan i Wikimedia Outreach nyhetsbrev.

Projektet gick därefter på sparlåga, men fick ny energi i februari 2014, då kommunstyrelsen beslutade att göra en förstudie för stärkande av kulturella turistmål, något som till stora delar tangerar projektet. Ett samarbete med kommunen har nu inletts gällande hur QRpedia kan förbättra Kulturpromenaden.

Vad är då Projekt Hedemora?

Projektet syftar till att vara en plattform för kunskapsspridande om Hedemora kommun, med huvudfokus på Hedemora. Förutom rent artikelskrivande på Wikipedia har projektet ytterligare tre delprojekt:

• Commons, som har till syfte att få många och bra bilder på olika motiv i Hedemora stad och kommunWikimedia Commons. Exempelvis bör det finnas foton på samtliga religiösa byggnader, bruksmiljöer, byggnadsminnen och herrgårdar i kommunen.

• Babel, som syftar till att information om Hedemora på Wikipedia och i bildbeskrivningar på Commons finns på flera språk. Till detta kan med fördel kunskaper från Internationella Föreningen och/eller SFI tas tillvara, något som även kan gynna integration och samhörighetskänsla.

• Kulturpromenaden/QRpedia, vars syfte är att se till att samtliga byggnader och platser i ”Kulturpromenad Hedemora”, samt andra kulturhistoriskt intressanta byggnader i Hedemora tätort har Wikipediaartiklar (egna eller inbakade i befintliga artiklar). De ska också ha representativa bilder på Wikimedia Commons. Tanken är även att informationen ska vara av sådan kvalitet att det är lönt att sätta upp QR-koder till Wikipediaartiklarna och/eller trycka koderna i kartor eller turistbroschyrer, som komplement till befintlig turistinformation.

QRpedia-kod som leder till Wikipediaartikeln om Teaterladan.

QRpedia-kod som leder till Wikipediaartikeln om Teaterladan.

QRpedia är ett projekt som i likhet med Wikipedia och Wikimedia Commons är fritt och ideellt. Det går ut på att QR-koder som kan läsas av en smartphone (Android, Iphone etc) länkar till en artikel på Wikipedia. En omdirigeringssida känner först av vilket språk telefonens webbläsare har och skickar därefter användaren automatiskt vidare till Wikipediaartikeln på rätt språk. Finns inte artikeln på det språk telefonens webbläsare är inställd på får man istället upp en lista och där välja vilket språk man vill läsa artikeln på.

QRpedia har likheter med exempelvis de QR-koder som Mora kommun har satt upp i Mora, som leder till sidor på kommunens webb. Dock är Wikipedia uppslagsverket som alla kan redigera. Detta gör att många fler kan ändra felaktigheter, skriva på fler språk etc. Det kan också ge ett bredare medborgarengagemang och göra fler intresserade av hembygdsforskning.

2 kommentarer

  1. […] Hedemora kommun, då de ändå skulle byta ut sina skyltar med turistinformation. Där skulle jag presentera mina idéer, och jag fick en tanke: Vad vore bättre för att visa Wikipedias styrka än att ge […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: